Over de Plataancheck
Geschiedenis
Onderzoekers van het Centre de Géosciences van het instituut Mines Paris – PSL organiseren sinds enkele jaren het citizen science project ÉcorcAir (“schorslucht”). Hierin nemen burgers monsters van de schors van platanen in Parijs en omgeving. De onderzoekers analyseren vervolgens metaaldeeltjes in het fijnstof dat op deze schors is afgezet met magnetische en chemische technieken. Hiermee kunnen zij achterhalen op welke locaties veel fijnstof wordt afgezet (en dus in de lucht hangt) en op welke plaatsen weinig. Ook kunnen zij een indicatie van de herkomst van het fijnstof geven (bijvoorbeeld remschijven, luchtvaart, etc.).
Ook in Nederland bevat de lucht talloze deeltjes (ultra)fijnstof die afkomstig zijn van verkeer, industrie, luchtvaart, landbouw, en van natuurlijke bronnen. Er zijn groeiende zorgen om de gezondheidseffecten van deze deeltjes. Het uitgebreid bemonsteren van de lucht op fijnstof is arbeidsintensief en duur.
Maar gelukkig kan de natuur ons een handje helpen! Fijnstofdeeltjes zetten zich af op allerlei oppervlakken (de bewoners van huizen langs drukke wegen zullen dit herkennen van hun ruiten). Zo ook op boomschors. Omdat de plataan zijn schors elkaar ververst, kan je daarop meten hoeveel fijnstof zich het afgelopen jaar heeft afgezet op de boom. Je zou dus ook een jaarlijkse toename kunnen meten, wanneer je dit ieder jaar opnieuw meet.
De eerste keer dat Urgenda meedeed en monsters in Nederland verzamelde, werden er zo’n 700 inzendingen gedaan. Lees hier meer over de resultaten.
